header image header image header image header image
   

De Veluwe


Gelderland

1000 km²

Nationaal Park De Veluwe

 

De Veluwe

De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland en een voormalig kwartier van het hertogdom Gelre. De Veluwe meet ongeveer 1000 km². Een gebied met een oppervlakte van 91.200 ha is aangemerkt als Natura 2000-gebied. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden wordt het gebied ruwweg begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk.  
De Veluwe is werkelijk prachtig en daarom raden wij u een verblijf bij Golf Residentie Harderwold zeker aan! 

Stuwwallen en stuifzandgebied

Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de Saale-ijstijd. Ten noorden van Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom ligt bij het Rozendaalsche veld het Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter hoogte. Dit is de hoogste stuwwal van Nederland en het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg.
 
In het noorden liggen onder andere het stuifzandgebied Leuvenhorst en het Leuvenumse Bos; ter hoogte van Apeldoorn bevindt zich Kroondomein Het Loo, dat met 10.400 hectare het grootste landgoed in Nederland is. Ten onrechte wordt de Veluwe soms gelijkgesteld met Nationaal Park De Hoge Veluwe dat er minder dan een twintigste deel van uitmaakt. 

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten.

Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder, Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.

Een bezoek aan het Nationale Park is zeker de moeite waard. Er zijn diverse activiteiten en evenementen. Ook heeft het park fiets- en wandelroutes beschikbaar. 

Kröller-Müller Museum

Bent u al wel eens in Het Kröller-Müller Museum geweest? U heeft er in ieder geval vast wel eens van gehoord. Het museum is wereldberoemd vanwege zijn omvangrijke collectie schilderijen van Vincent van Gogh; er hangt een schitterend overzicht van zijn oeuvre. Verder zijn in het museum indrukwekkende werken te bewonderen van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Leger, Piet Mondriaan en vele andere grote schilders. 

Het museum bevindt zich in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Een bezoek aan het Kröller-Müller Museum kunt u dus goed combineren met bijvoorbeeld een fiets- en/of wandelroute door het prachtige park gelegen op de Veluwe. 

Jachthuis Sint Hubertus

Jachthuis Sint Hubertus is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is een ontwerp van architect H.P. Berlage, die niet alleen het gebouw zelf, maar ook het interieur ontwierp, tot het meubilair en zelfs het servies en bestek aan toe. Vandaar dat het Jachthuis geldt als een ‘Gesamtkunstwerk’. Ook het bijbehorende park met vijverpartijen is van de hand van Berlage.

Het Jachthuis werd gebouwd tussen 1914 en 1920 en is een van de belangrijkste monumenten van ons land.
*
*
*
*


Verzenden